HTML

nagybetűs ÉLET

Betűszedő vagyok az ÉLET nagybetűs kiadásánál. Jézus tanítványa vagyok, 21. századi és budapesti - számomra ez a nagybetűs ÉLET.

Kapcsolat

Visszajelzéseket e-mailben is szívesen veszek: betuszedo@index.hu

El Mondo

Nincs megjeleníthető elem

2010.08.10. 17:30 Betűszedő

Lázadásellenes lázongás

Címkék: isten lázadás útközben

Reggelente az Astorián ácsorgok a buszmegállóban. Elég durva szám lenne, ha összeadnám, összesen hány órát töltöttem már el itt. Így hát bőven akad időm nézelődni. Egyik reggel ezt a képet készítettem.

Magyarra valahogy így fordíthatnánk: egyedül a lázadás tart életben. „Nem hallottátok Dózsa György hírét?”

A Converse csukák jó csukák, én pedig nem vagyok reklámkritikus, de ez a felirat elgondolkoztatott. Azért nem mindegy, hogy az ember mi ellen lázad, nem?

A lázadás az én definícióm szerint azt jelenti, ha valaki nem fogadja el a felette álló tekintélyt, vagy az őt körülvevő, és így az életét meghatározni kívánó környezetet. (??)

Voltak nagy lázadók, akik nagyon pozitív hatással voltak a történelemre. Eszembe jut Martin Luther King Jr., aki erőszakmentes lázadásával egy olyan világot álmodott, ahol az embereket nem a bőrük színe alapján, hanem a jellemük szerint ítélik meg. Aztán valakinek elege lett az álmodozásából, és agyonlőtte, de az álom elindult a megvalósulás útján. Vagy egy másik példa a 91 éves Nelson Mandela, az első színes bőrű dél-afrikai elnök, aki korábban apartheid ellenes aktivistaként 27 évet ült börtönben. Idén már csak annyira jutott ereje, hogy körbeautózza a VB-döntő stadionját.

A lázadás azonban alapvetően mégiscsak negatív fogalom, és nagyon nem mindegy, hogy mi ellen lázad az ember. Ha ugyanis pont az ellen lázad, ami a legjobbat jelenti számára, akkor olyan, mintha maga alatt vágná a fát.

Innentől s/nem kötelező velem egyetérteni: úgy látom, az emberiség így lázad Isten ellen. Ha ez a világ Isten világa, ő diktálja a szabályokat, végső soron ő dönt a sorsunkról ÉS HA szeret minket, akkor butaságot csinálunk azzal, hogy figyelmen kívül hagyjuk őt. Ebből a szemszögből a Converse szlogenét valahogy így írhatnánk át: a lázadás az egyetlen dolog, ami visszatart az élettől.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nagybetus-elet.blog.hu/api/trackback/id/tr262212187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

weekthor · http://budapestkave.blog.hu 2010.08.16. 12:53:46

Szia!

Azért arra az értelmezésnél vigyázz arra, hogy sose csak egyetlen oldalról vizsgálj meg valamit.

A te definíciód szerint a lázadás ugyebár negatív dolog.

Ugyanakkor mi a helyzet, ha valaki a szürkeség, a butaság, a korlátoltság, a szűk látókörűség, az előítélet, a félelem ellen lázad? Hiszen, akiket említettél azok is egy úgymond hétköznapokban "beállt" rend (?) ellen lázadtak. Ilyen rend az is, hogy a kisebbségeket (példádban a feketéket) megpróbálja kitaszítani magából a többségi társadalom. Emberi rend ez, bár egészen másként (finomabban) fogalmazva, az emberi természet ilyen.

Mi a helyzet, ha valaki ez ellen próbál lázadni? Mi a helyzet, ha valaki azt szeretné, hogy minél többen lássanak tovább az orruknál, gondolkodjanak a saját érdekeiken is túl?

Szóval lázadni sok minden ellen és sokféleképpen lehet.

Egyébként meg ez csak egy reklámszöveg.... :)

Betűszedő · http://nagybetus-elet.blog.hu/ 2010.08.16. 13:21:50

@weekthor: Ja tudom, hogy csak reklám - a Converse reklámigazgatójának nem is küldtem el a posztot. :) Igazad van, valóban nem szabad egyoldalúan nézni a dolgot - ezért is hoztam példákat a "pozitív" lázadásra. Egyébként pedig köszönöm a kommentet, te voltál az első. És gratulálok a Budapest Kávé bloghoz!
süti beállítások módosítása